KØB BILLET English
MENU

MUSIKERE

ARCTIC PHILHARMONIC SINFONIETTA (NO)

Et godt stykke nord for polarcirklen finder man verdens yngste og nordligst beliggende orkesterinstitution Arctic Philharmonic. Siden sin oprettelse i 2009 er orkesterinstitutionen blevet et af Nordnorges største kulturelle succeser.

Med særligt fokus på samtidsmusiske scene har Arctic Philharmonic markeret sig som kunstnerisk, kreativt og eksperimenterende samlingspunkt for Norges nordligste egne med flere store verdenspremierer fra opera til symfoni.

Trods det, at orkestrets repertoire spænder vidt, så fornægter dets egnslokale islæt sig ikke, hverken musikalsk eller visuelt. I Arctic Philharmonic er de musikalske rødder dybt forankret i hjembyerne Bodø og Tromsø, hvor både musikere og musik forstår at spille op til den rå naturkraft, som midnatssolens land repræsenterer.

På NJORD 2020 optræder Arctic Philharmonic for første gang på dansk jord med deres sinfonietta besætning. Arctic Philharmonic Sinfonietta vil fungere som dette års ensemble-in-residence og vil udover koncerter være beskæftiget i en workshop og koncert i samarbejde med Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

 

MAIKEN MATHISEN ScHAU (NO)

Fløjtenisten Maiken Mathisen Schau (f. 1970) er udannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1995 med solistdebuter i studier både København og Aalborg. Schau har desuden studeret i London hos den anerkendte fløjtenist Jonathan Snowden.

Allerede under studietiden var hun solist i Trondheim Symfoniorkester og vandt prisen som Årets debutant ved festspillene i Nord-Norge. Hun har sidenhen været en hyppig gæst i både norsk radio og TV, såvel som hun har høstet strålende kritikker både nationalt og internationalt. 

Siden 1999 har hun været fastansat som fløjtenist i Den Kgl. Norske Marines Musikkorps og er, ved siden af sit arbejde der, en efterspurgt kammermusiker og solist. Hun har ur-fremført en række norske værker, medvirket på godt 40 CD-indspilninger og optrådt ved flere store festivaler i ind- og udland. Maiken Mathisen Schau er også fløjetenist i den norske sinfonietta Ensemble Ernst.

På NJORD Biennale 2020 fremfører Maiken Mathisen Schau fløjtesoloen i Lasse Thoresens PRISON POEMS (2016/17). 

Michala Petri (DK)

Vidunderbarn og virtuos blokfløjtesolist. Allerede som 11-årig debuterede hun som solist i Tivolis Koncertsal. Sidenhen har hun turneret verden tynd og spillet mere end 4000 koncerter. Det er vist ikke for meget at sige, at danske Michala Petri (f. 1958) er en af verdens dygtigste og mest anerkendte blokfløjtenister.

Af internationale topnavne, som Petri har arbejdet sammen med, kan nævnes som Heinz Holliger, Gidon Kremer, James Galway, Keith Jarrett og Claudio Abbado. Siden 1992 har Michala Petri dannet duo med guitar- og lutspilleren Lars Hannibal, med hvem hun har turneret flittigt. 

Petris repertoire spænder vidt fra tidlig barok til den helt ny komponerede musik, hvor en levende interesse for at udforske og udvide sit instruments muligheder har gjort hende til en markant inspirationskilde for mange af nutidens komponister i både ind-og udland.

På NJORD Biennale gæster Michala Petri lørdagens program på Nordatlantens Brygge.

MOGENS DAHL (DK)

Mogens Dahl (f. 1953) er dirigent og grundlægger af Mogens Dahl Kammerkor, et af Skandinaviens førende vokalensembler. Han er uddannet i musikvidenskab fra Aarhus Universitet og i komposition fra Det Jyske Musikkonservatorium, suppleret med studier hos blandt andre Eric Ericson og Jorma Panula.

Mogens Dahl har dirigeret talrige TV- og radioproduktioner og sceniske produktioner på adskillige ansete operaer og koncerthuse rundt om i verden. Som dirigent har han vundet ry for en helt særlig forståelse for vokalmusikkens særegne kvaliteter, og høstet fremragende anmeldelser overalt i Skandinavien. I 2005 realiserede han drømmen om sit eget koncerthus i København: Mogens Dahl Koncertsal, hvor der løbende afvikles prestigefyldte kammermusikserier med store internationale navne. 

En lang række af Mogens Dahls banebrydende projekter er baseret på ny-skrevne værker, dedikeret til Mogens Dahl Kammerkor af førende komponister i Skandinavien. Korets seneste udgivelse er således indspilninger af Nordic Mass for kor og cello til tekster af Tomas Tranströmer og The Passion of St. John for countertenor, baryton, tuba, kammerkor og strygekvartet.

Alle værker, komponeret specifikt til Mogens Dahl Kammerkor af Sven-David Sandström og uropført på henholdsvis Bergen Festspillene i 2014 og i Berliner Konzerthaus i 2016.

På NJORD Biennale 2020 opfører Mogens Dahl sammen med sit kammerkor dette års composer-in-residence Lasse Thoresens PRISON POEMS (2016/17). 

MOGENS DAHL KAMMERKOR (DK)

Mogens Dahl Kammerkor er et professionelt ensemble af udvalgte sangere fra hele Norden. Koret blev grundlagt af dirigenten Mogens Dahl i 2005 og har siden etableret sig som et af de mest fremtrædende klassiske ensembler i regionen.

Koret er kunstnerisk funderet i den nordiske a cappella-tradition, men med sit mål om at påvirke den fremtidige dagsorden for vokalmusik i Norden, søger koret konstant nye horisonter.

Mogens Dahl Kammerkor optræder ofte med ny-komponeret musik af etablerede nordiske komponister skrevet specielt til ensemblet. Koret har således uropført bl.a. komponist Sven-David Sandströms Nordic Mass på Festspillene i Bergen og The Passion of St. John i Konzerthaus Berlin.

På NJORD Biennale 2020 opfører Mogens Dahl Kammerkor dette års composer-in-residence Lasse Thoresens PRISON POEMS (2016/17). 

 

Nordic Voices (NO)

Nordic Voices er en innovativ og prisvindende a cappella gruppe fra Norge bestående af sopranerne Tone Elisabeth Braaten og Ingrid Hanken, mezzosopran Ebba Rydh, tenorerne Per Kristian Amundrød og Frank Havrøy samt bas Rolf Magne Asser.

Gruppen har eksisteret siden 1996 og alle seks sangere er uddannet ved henholdsvis den norske Musikkhøgskole og Operahøgskole.

Nordic Voices er i særdeleshed kendt for deres kunstneriske kreativitet, alsidighed, dygtighed og karisma. Under deres koncerter udforskes typisk et bredt spektrum af musikalske udtryk og deres repertoire spænder over gregoriansk sang, nyfortolkninger af religiøse tekster til værker med elektronika, sampling og videokunst.

Sammen komponisten Lasse Thoresen har Nordic Voices desuden medvirket til at gentænke og udvikle nordisk vokalmusik.

På NJORD 2020 synger Nordic Voices vokalværkeren LAND OF YOUR LOVE OG VOCAL SEXTET OP. 42 under fredagens koncertprogram.

Peter Herresthal (NO)

Den prisvindende norske violinist Peter Herresthal (f. 1970) har optrådt med orkestre og ensembler over hele verden. Fra Melbourne til Wien med Melbourne Symfoniorkester og Wiens radiosymfoniorkester, med BBC Philharmonics og Londons Sinfonietta såvel som med en perlerække af skandinaviske orkestre. 

Herresthal er kendt for sine virtuose soloer og respektfulde fortolkninger af nogle af samtidens største violinkompositioner. Han har blandt andet arbejdet tæt sammen med komponisterne Per Nørgård, Thomas Ades, Kaija Saariaho, Henri Dutilleux and Arne Nordheim

Senest har han turneret i Europa og USA tyndt med arien Vers toi qui es si loin, skrevet specifikt til Herrestahl selv af komponist Kaija Saariaho såvel som med hendes violin concerto Graal Theatre.

Herrestahl er desuden professor ved Norges Musikkhøgskole og gæsteunderviser ved Royal College of Music London og New York University. Siden efteråret 2019 har Herresthal også undervist på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Herrestahl spiller på en GB Guadagnini fra 1753. 

På NJORD 2020 optræder Herrestahl med Eivind Buenes VIOLINKONCERT (2013) og Kaija Saariahos VERS TOI QUI ES SI LOIN (2018). 

TANJA ZAPOLSKI (DK)

Tanja Zapolski er en af mest talentfulde pianister inden for den klassiske musikscene.

Siden sin debut 2008 har hun høstet stribevis af roser for sit intense og ekspressive klaverspil. Ingen stilart eller kontekst er for smal, skæv eller populær for Tanja Zapolski, hvis repertoire spænder fra barok over romantik til pop og elektronika.

Tanja har optrådt som solist med bl.a. Danmarks Radio Symfoniorkester, Copenhagen Phil, Det Kgl. Kapel, samt Oslo, Helsingborg, Odense, Århus og Sønderjyllands Symfoniorkestre, Münchener Kammerorchester. Hendes fordomsfri og nysgerrige tilgang til musikken har ikke blot ført hende verden rundt, men også ført hende til at spille i overraskende konstellationer og vinde et hav af priser og hædersbevisninger fra “Ugens Navn” på P2 over en første præmie i konkurrencen Nordic Talents til Gladsaxe Musik Pris og Wihelm Hansens Pris.

På NJORD 2020 optræder Tanja som solopianist på Late Night-koncertkonceptet LIG&LYT.

Tim Weiss (US)

Dirigent Timothy Weiss har fået stribevis af anerkendelser for sine forestillinger og dristige programmer i hjemlandet USA såvel som resten af verden. Hans repertoire inden for moderne kunstmusik er stort og frygtløst. Fra klassiske mesterværker til meget nylige kompositioner. 

I mere end to årtier har Weiss stået i spidsen for Oberlin Contemporary Music Ensemble, som under hans ledelse har bevist, at ensemblet kan konkurrere med nogle af de største orkestre verden over. Han har desuden modtaget prisen Adventures Programming Award af The League of American Orchestras for sit arbejde. 

For nyligt er Weiss tiltrådt som kunstnerisk leder af Arctic Philharmonic Sinfonietta i Bodø, Norge, foruden sine forpligtelser som blandt andet professor ved Oberlin Musikkonservatorium. 

På NJORD 2020 vil Tim Weiss føre dirigentstokken, når Arctic Philharmonic Sinfonietta optræder som årets ensemble-in-residence. 

NJORD | 30. jan – 02. feb 2020 | København

NJORD er Københavns biennale for ny, nordisk kunstmusik. Biennalen samler i 2018 en række komponister, musikere, visuelle kunstnere, digtere, instruktører o.a. i nordiske samarbejder omkring en række tværkunstneriske projekter.

TILMELD DIG NYHEDSBREV