English
MENU

11.01.2016 NJORD præsenterer komplet program

undefined

Om knap tre uger slår NJORD Biennale dørene op. Det fulde program er nu fastlagt, og publikum kan glæde sig til fem dages intense, kunstneriske undersøgelser af mødet mellem toner og farver, mellem musik og kunst.

Finske topnavne

Som tidligere annonceret har NJORD gjort nogle sande scoops til sin første udgave, som finder sted i København fra den 28. januar – 1. februar. Årets composer-in-residence er den finske, prisvindende komponist Kaija Saariaho, som er blandt vor tids betydeligste komponister og har høstet utallige priser og anmelderroser for sin transparente, klangfarvebaserede musik. Herudover er det lykkedes NJORD at få det store, finske ensemble Avanti! til Danmark for første gang nogensinde – og så spiller de endda to koncerter!
Avanti! er anerkendt som et af verdens bedste orkestre for ny musik, og de spiller både åbningskoncerten på NJORD, hvor Kaija Saariahos musikdramatiske værk La Passion de Simone er på programmet, og fredagens koncert, hvor de sammen med den danske cellist Jakob Kullberg opfører et program med nye, nordiske værker.

undefined

Seks uropførelser på fire dage

NJORD føjer nu en række højtprofilerede musikere fra Danmark, Island og Schweiz til programmet og løfter samtidig sløret for, hvad man kan forvente sig af festivalens øvrige dage. Lørdag og søndag rykker NJORD til KoncertKirken på Nørrebro, hvor bl.a. Duo Harpverk, Hélène Navasse, Bjarke Mogensen og Josefine Opsahl står på scenen. Her spilles dels en dobbelt portrætkoncert af Kaija Saariaho og danske Niels Rosing-Schow, som begge arbejder med den spektrale musiktænkning, og dels et varieret program med værker af nordiske komponister fra flere generationer.

Koncerterne byder bl.a. på flere uropførelser og bestillingsværker. NJORD Biennale har bestilt tre nye værker af henholdsvis Kaija Saariaho, Hans Peter Stubbe Teglbjærg og Raija Malka og herudover er yderligere tre uropførelser af komponisterne Niels Rosing-Schow, Andras Spang Olsen og Ólafur Björn Ólafsson programsat – i alt seks verdenspremierer på fire dage!

Vokalt overflødighedshorn

NJORD Biennales koncertrække kulminerer med et historisk mestermøde, når de to toptunede vokalensembler Ars Nova Copenhagen og Theatre of Voices holder koncert sammen i Den Sorte Diamant. Koncerten bliver et storslået multimedieshow for sangere, elektronik og visuals, hvor komponisten Kaija Saariaho selv sidder bag knapperne og styrer de elektroniske kompositioner, mens videokunstneren Jean-Baptiste Barrière skaber live visuals, som en blanding af fortællingen i digtene bag kompositionerne, et visuelt udtryk for de musikalske strukturer og fri leg.

undefined

Spritny installation i den historiske Maskinhal ved Botanisk Have

Ikke kun lydligt er der nyheder på programmet: NJORD Biennale har bestilt et helt nyt værk af den finske billedkunstner Raija Malka, som skabes i ugerne op til festivalen og vises fra den 30. januar – 28. februar.
Raija Malkas arkitektoniske installation og Kaija Saariahos radiofoniske værk Stilleben fra 1987-88 udgør grundlaget for den rumlige installation STILLEBEN, som udstilles i det store, åbne rum i Maskinhallen - lige ved Botanisk Have.
Bygningen emmer af historien om 1800-tallets voksende industrialisering, som medførte Polyteknisk Læreanstalts flytning til det store Sølvtorvskompleks, hvor Maskinhallen blev opført i årene 1904-06. Hallen fungerede som maskinlaboratorium, hvor de studerende lavede forsøg med bl.a. dampmaskiner. Den historiske bygning danner nu rammen om Malkas store installation, som inviterer publikum til at blive aktører i et spil, til hvilket der er et scenarie, men ingen dramaturgi eller iscenesættelse - ikke engang en tekst.

undefined

Vel mødt til den første udgave af NJORD Biennale!

 

Se program for de enkelte dage:

 

Torsdag / 28. januar 2016

Fredag / 29. januar 2016

Lørdag / 30. januar 2016

Søndag / 31. januar 2016

Mandag / 1. februar 2016

STILLEBEN / 30. januar - 28. februar 2016

Foredrag / Seminarer

NJORD biennale 2016

TILMELD DIG NYHEDSBREV